|
Gyvūnų teisės gyvunuteises.lt diskusijos
|
| Rodyti ankstesnę temą :: Rodyti sekančią temą |
| Autorius |
Pranešimas |
Laimis Žmuida

Prisijungė: 2006 04 08 Pranešimai: 2111 Miestas: Kaunas
|
Parašytas: 2007-07-07 21:46 Rašyti temą: Rankiojimas... |
|
|
Iškeliu naują temą, nes manau, kad čia kažkas kito, nei freeganizmas. Ten rankiojama daugiausia iš šiukšledėžių, o čia noriu pakalbėti apie kitą rankiojimo formą - seną, gera, nemiritngą ir tikrą rankiojimą.
Istorijos vadovėliuose parašyta, kad žmogus iš pradžių užsiėmė rankiojimu. Jis rinkdavo viską iš gamtos. Ir maistą, ir statybines medžiagas ir visa kita ko jam tik reikėjo.
Man rankiojimas labai patinka. Juo žmonės užsiima ir dabar, šiais laikais. Man atrodo, tai labai ekologinė, ekonominė ir apskritai "teisinga" veiklos rūšis.
Mano tėvai labai dideli rankiotojai. Jie labai mėgo gamtą ir labai daug prisirinkdavo iš gamtos. Nors mes gyvename Kaune, tačiau netoliese yra Kleboniškio miškas. Tai jie iš to miško vis prisitempdavo visko: vandens, mėlynių, žemuogių, aviečių, riešutų, grybų, rūgštynių, dabar va mama išmoko valgyti žoles, tai parsineša garšvų, dilgėlių ir kitų valgomų žolių... Tėvas va prižvejodavo dar.
Šiaip tai nieko čia nebūtų ypatingo, nes gi visi žmonės važiuoja grybauti, o kai kurie ir uogauti. Tačiau mano tėvai niekur nevažiuodavo, nes mašinos mes neturėdavome. Jie eidavo rinkti į savo aplinką. Ir svarbiausia, kad rinkdavo labai dideliais kiekiais. Man tiek pririnkti niekaip neišeina. Aš tiek kantrybės neturiu, o jie, kai tik gauna laisvą valandėlę, tai vis ką nors tempia iš miško. Žinoma ne kokius blogus bomžiškus dalykus, o švarius ekologiškus laukinius produktus - šviežias uogas, grybus... Ir jie tai darydavo su didelia pagarba. Nes labai mylėjo gamtą ir gamtos užaugintos uogos ir kitos gėrybės mūsų šeimoje laikomos superproduktu ir jokiose parduotuvėse ar jokiuose turguose to nenusipirksi už jokius pinigus.
Ir pririnkdavo jie daug. Didelį kiekį sudarė jų parsinešti gamtos turtai.
Ir tik vieną žmogų žinau, kuris prisirenka dar daugiau. Tokia moteriškė. Ji prie Telekomo gyvena, daugiabučiame. Man rodos ji jau gauna pensiją. Todėl niekur nedirba, o visą dieną rankioja maistą. Anksti ryte keliasi, vaikšto po aplinkinius Kauno miškus, Ąžuolyna ir vis ką nors renka. Mano tėvai tai rinkdavo visokius tradicinius visiems žinomus gerumynus - mėlynes, žemuoges, o ji renka labai įvairius produktus - gudobelių, šilkmedžio uogas, medlievą, įvairiausias žoles iš kurių spaudžia sultis... Labai daug ko džiovina. Man rodos jos surinktos įvairios gėrybės gali sudaryti gal net 50 procentų jos suvartojamo maisto. Tas yra labai didelis kiekis.
Man patinka rankiojimo idėja. Nes tas maistas tikrai yra sveikas, tikrai ne modifikuotas, tikrai geras...galbūt net pats geriausias. Kiek galiu tiek stengiuosi ir aš rankioti. Gal po mažu sulaukėsiu, maitinsiuosi iš gamtos produktų ir nieko nereikės pirkti. Va, čia tai ekologija. Bet kol kas tik svajonė.  _________________ Ištark griežtą NE homoseksualizmo propagandai:
http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2010-05-14-vladimir-bukovskij-politinis-korektiskumas-blogiau-uz-leninizma/44802 |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Mari

Prisijungė: 2007 07 03 Pranešimai: 138 Miestas: Kaunas
|
Parašytas: 2007-07-08 18:28 Rašyti temą: |
|
|
Rankiojimas man irgi atrodo labai patrauklus
Labai mėgstu uogauti, grybauti, prisirinkti vaistažolių. Mama visiška grybavimo freak'ė.
Irgi gyvenu prie Kleboniškio, bet tiesa pasakius, iš ten ne per dažniausiai gėrybes tempiu namo  |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Laimis Žmuida

|
|
| Atgal į viršų |
|
 |
jolopuki

Prisijungė: 2006 11 27 Pranešimai: 127 Miestas: Vilnius
|
Parašytas: 2007-07-08 21:35 Rašyti temą: |
|
|
pas mus tai miškely yra butelių rankiotojų  |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
majaa

Prisijungė: 2007 06 12 Pranešimai: 21
|
Parašytas: 2007-07-08 21:58 Rašyti temą: |
|
|
Mm, pati ideja rankiojimo man labai grazi Ir labai dziugu kad dar atsiranda tokiu zmoniu kurie tuo uzsiima ir istaiko tam laiko.Grybauti smagu, bet va dar reikia ir pabandyti uogaut  |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
unplugged
Prisijungė: 2006 04 20 Pranešimai: 484 Miestas: kns - vln
|
Parašytas: 2007-07-09 07:13 Rašyti temą: |
|
|
| Laimis Žmuida rašo: | Aš irgi Klebonišky nieko nerandu. Buvau ir grybaut, ir uogaut... nu nieko nėra ten. Bet mano tėvai tai išvaro būdavo anksti ryte švintant, tai visko prisitempia. Ir vietas žino... Svarbu turbūt yra tas vietas žinot.  |
Jo, aš irgi savo kailiu esu patyręs vietų žinojimo įtaką - kai grybaudavom su šeima, brolis pvz partempdavo visą kašę grybų, aš tuo tarpu daug mažiau. Mat jis tuos miškus būdavo išbraidęs skersai išilgai  _________________ don't criticize what you can't understand |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
elwis

Prisijungė: 2007 01 29 Pranešimai: 921 Miestas: Bolzano
|
Parašytas: 2007-07-09 11:34 Rašyti temą: |
|
|
joa... gera tema. Siulau pradeti dalintis patirtim apie geras vietas ir kaip jas rasti, nes kitaip rankiojimas bus bevaisis Na man rankiojimas tai misija neimanoma nes viska ka surenku dedu i skrandi iskarto o kai prisivalgai tai tingumas apima ir tingiu rinkti o renku tik uogas ir nieko daugiau, nu gal kartais padarau kokia nors isimti. Nuosirdziai siulau rinkti bruknes ir is ju darytis uogiene. Nepakeiciamas dalykas ziema. Is jokiu kitu uogu skanesne uogiene nesigauna na bent jau mano skonio receptoriam  _________________ valgyciau ir vinis, tik kad viniu galvutes sunkiai virskinasi  |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Deimantė

Prisijungė: 2006 08 09 Pranešimai: 20 Miestas: Kaunas
|
Parašytas: 2007-07-09 13:38 Rašyti temą: |
|
|
| Planuoju ir aš artimiausiu metu pasirankioti mėlynių ir aviečių, jei jų jau yra.. :) |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
unplugged
Prisijungė: 2006 04 20 Pranešimai: 484 Miestas: kns - vln
|
Parašytas: 2007-07-13 01:48 Rašyti temą: |
|
|
Šiaip nuo birželio iki rugpjūčio berods pats laikas rinkt ir džiovint dilgėles žiemai. Tik kad ten pas jus girdėjau lietūs pliaupia, tai nekas, bet kai nusigiedrys, tai mano šeimyniškiai žadėjo eit skint  _________________ don't criticize what you can't understand |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Andrius

Prisijungė: 2006 05 29 Pranešimai: 601 Miestas: Kaimas
|
Parašytas: 2007-07-18 01:36 Rašyti temą: |
|
|
Jeigu kalbėti apie vaistažoles, tai liepa - paskutinis tam tinkamiausias mėnuo. Nors šiaip prisirinkti visko galima ir žiemą. Kažkada buvau pradėjęs rašyti apie tai, ko galima prisirinkti kiekvieną mėnesį..
Man asmeniškai vasarą - neįdomu, nes kur žengi, ten vis kažką randi. Tokia įvairovė visko, kad nebereikia ieškoti, na, nebent labai dideli poreikiai, jeigu iš visų grybų pripažįsti/pažįsti tik baravyką, o iš visų uogų - tik žemuogę ir mėlynę. Tada jau sunkiau.
Rankiojimas - išties prigimtinis žmogaus, kaip po tokio sutvėrimo, maitinimosi būdas. Juk tam ir rankos - rankiojimui. Ir nors šiandien rankomis mes daugiau renkamės, negalima pamiršti ir rankiojimo įgūdžių.
Kiekvienam Lietuvos žmogui tenka po pusę hektaro miško ir hektarą pievų, laukų bei dirvų. Sakyčiau, pakankamas plotas prasimaitinti iš rankiojimo ir dar žiemai maisto atsargų prisirankioti. Tik bėda ta, kad žemė tampa vis mažiau vaisinga. Jeigu mūsų miškuose tokiame plote dar gali pririnkti apie 30-40 kg per metus valgomų grybų, tai Vokietijoje rasi vieną kitą grybą ir nebūtinai valgomą.
Jeigu mūsų miškai ir toliau bus taip kertami plynai, praras savo natūralumą ir pavirs dirbtinėmis ekosistemomis - turėsime žalią dykumą. Mūsų valstybė kol kas dar nesupranta nemedieninių išteklių, dar iki šiol neiššvaistytų, svarbos. Neseniai padarytas atradimas, kad miško dirvožemio bakterijos yra tinkamos vaistams gaminti ir pelnas iš jų gali būti didesnis nei už medieną. O ką jau kalbėti apie uogienojus ir grybynus... Visa miškininkystė gali būti paremta tuo, kokį mišką auginti, kad grybų daugiau būtų ir bruknienojai gausiau derėtų. Deja, deja...
Gal nuo to ir reikia pradėti - kur rankiosime? |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Laimis Žmuida

|
Parašytas: 2007-07-27 02:17 Rašyti temą: |
|
|
| Andrius rašo: | | Neseniai padarytas atradimas, kad miško dirvožemio bakterijos yra tinkamos vaistams gaminti ir pelnas iš jų gali būti didesnis nei už medieną. |
Iš pradžių man ši mintis labai patiko, nes ji pasirodė progresyvi ir novatoriška, tačiau kiek ilgėliau pamąstęs pastebėjau, kad nieko čia naujo. Čia veikia lygiai tas pats dėsnis kaip ir visame kame - nauda, pelnas, biznis...
Kas iš to, kad akcentą perkelsime iš MEDIENA į DIRVOŽEMIO BAKTERIJOS. Vis tiek esmė lieka ta pati - pelnas. Tik vietoje medžio apdirbimo pramonės gigantų atsiras farmacijos kompanijos. Koks skirtumas iš ko pelną daryti - smėlio, miškų, bakterijų, pievų, žmonių... Visur kur atsiranda pelnas, nauda, ten atsiranda ir išnaudojimas.
Jei staiga imsime auginti miškus, jų nekirsti, tačiau užsiimsime grybų ir bakterijų pramone, tai vis tiek nebus gera gamtai.
Rankiojimas yra pramonės priešybė.
Pramonė gali klestėti kur daug žmonių, ji muša kainas, bet blogina kokybę. Rankiojimas gi gali klestėti tik ten kur mažas populiacijos tankumas, produkcija brangi (nes rankų darbas juk ), tačiau kokybė labai gera.
Aukščiau cituota mintis yra labiau verslininkiška nei rankiojiniška.
Rankiojimas gi iškrenta iš verslo sistemos. Jis griauna visą sistemą grįstą pinigais ir naudos principu. _________________ Ištark griežtą NE homoseksualizmo propagandai:
http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2010-05-14-vladimir-bukovskij-politinis-korektiskumas-blogiau-uz-leninizma/44802 |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
|
|
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
|